Lanttulaatikko on hyvää. Etenkin kun sen tekee itse, naapurikylän maukkaista lantuista.
Vaikken ole vuosikymmeniin kinkkua syönyt niin hyvää on sekin. Kinkun kanssa ongelma on että ollakseen oikein hyvää, sen pitäisi olla niin iso että sitä lihamäärää ei ehdi, eikä oikein jaksakaan mättää.
Kalkkunan kanssa alkaa olla sama ongelma. Sen pitää tietenkin olla tuoretta kotimaista. Aiemmin sai sellaisia 3:n kilon lintusia, nyt ne järjestään ovat seitsenkiloisia. Onneksi hallikauppiaat suostuvat puolittamaan kalkkunan.
Onko olemassa pahoja jouluruokia? Hyvin tehty lipeäkalakin menee!

Laulussa toivotaan että ”oispa joulu ainainen”.
Jos joulua vertaa toiseen suureen suomalaiseen juhlaan, juhannukseen, joka on valoisa ja joskus lämminkin, niin voisiko tuon ainaisen joulun toivomukseen olla mitään muuta syytä kuin se runsas herkkupöytä?

xmas%20food-normal.jpg
Ja koska jouluherkut ovat niin verrattomia, niin voisiko sen juhlapöydän kattaa useamminkin, vaikka juhannuksena? Miksei sitä herkullista lanttulaatikkoa tule paistettua kuin kerran vuodessa? Tai kinkkua/kalkkunaa? Tai rosollia? Tai lipeäkalaa? Entäs torttuja?

Ennen aikaan, kun köyhät kärvistelivät päreiden katkussa (paremmissa perheissä elettiin öljylampun hämärässä) niin pelkkä kirkkaasti valaistu joulukirkko on varmasti ollut vuoden kohokohtia.
Ja kun koko syksy elettiin puuron, suolakalan ja leivän varassa niin joulukirkon jälkeinen notkuva herkkupöytä on varmasti tuntunut autuaalliselta ja suorastaan jumalalliselta juhlalta.

Tänä päivänä kun on valoa ja visuaalista ihmettä kaikkialla, eivät terveyskeskuksilta tai kirjastoilta näyttävät kirkot joulunakaan taida enää tehdä ihan samanlaista vaikutusta kuin reilu sata vuotta sitten?
Ja kun on mahdollista ylensyödä herkkuja ympäri vuoden, onko se joulupöytäkään enää sellainen ilmestysten ilmestys?

Entä ne herkkujen herkut? Voisiko olla että koska jouluna ruokaa tuppaa aina olemaan liikaa ja sitä samaa herkkua on mätettävä monta päivää ennen kuin ne pilaantuvat, niin niitä herkkujen herkkuja saa jouluna ihan tarpeekseen?

Tai entä jos se on vähän sama kuin joulukuusen kanssa, että ei sen tarvitse olla ihan viimeisen päälle vaan riittää että saa koristeet ripustettua oksille?
Koska joulu on siitä erilainen juhla että silloin kelpaa vaatimattomampikin herkku?